Domů Zahrada Zahradní jezírko vyšperkuje zahradu

Zahradní jezírko vyšperkuje zahradu

jak vybudovat zahradní jezírko

Jak využít velký prostor zahrady? Určitě přírodními prvky zapadajícími do celkového vzhledu plochy. Jednu z mnoha variant okrasy představuje zahradní jezírko ztvárňující něco jedinečného. Pohledem na něj se budete těšit a návštěvy puknou závistí. Před založením zahradního jezírka si musíte uvědomit, co se vám vlastně líbí. Mluvíme o velikosti, tvaru a přirozenosti. Jeho mělké zóny budou mít obrovský vliv na život rostlin a živočichů.

Umístění není snadné

Nejdůležitějším začátkem je výběr místa. Naprosto nevhodným se jeví prostor pod stromy, kde padá listí a tím znečišťuje blízké okolí. Také kořeny stromů poškozují. V případě budování zahradního jezírka pro chov ryb se vyvarujme i umístění na přímém slunci. Stačí mu sluneční teplo v řádu hodin, maximálně šesti. Počítejte s hloubkou větší jak 80 centimetrů.

Začínáme kopat

Po naznačení vzhledu rybníčku se vrhneme do tvarování obrysů postupujících pater. Jednotlivé zóny je třeba poznačit lemem, aby se předešlo sjíždění materiálu a rostlin dolů. Hloubka hraje prim. Malé a mělké zahradní jezírko se bude potit v horkých dnech ve vlastní šťávě. Čím hlubší, tím lepší. Ideální vrstva prvního patra je 10 centimetrů, v této výšce si hoví bažinaté rostliny, čechrava, pomněnky či řeřišnice. Druhé patro hluboké 20 – 40 centimetrů se stane domovem kosatců, leknínů anebo orobnice. Rdest a bahničky zabraňují růstu řas. Vykopaný tvar a velikost vysypeme pískem a doladíme ochrannou plachtou. Na spodku není místo pro ostré kousky, kamínky a podobně.

Rostliny a ryby v přirozené harmonii

Nedílnou součástí zahradního jezírka je čerpadlo s filtrací. Ve špinavé vodě není život. Valouny a kameny skvěle zúhlední břehy. Pokud chceme udržet rostliny na svém místě, použijeme speciální tkaninu, za nějaký čas se rozpadne. Zahradní jezírko bez vodotrysků, her a potůčků není nic zajímavého! Zde se držíme své kreativní stránky a nápadů rodiny. O pěkný vzhled bazénku se postarají rostliny nejlépe sazené na jaře. Dokonalost zajistí osvětlovací technika. V tomto směru si můžete výborně vyhrát.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekKdyž je zle, půjčte si
Další článekVybavení dětského pokoje -barevný nábytek posune hranici

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..