Domů Rady a tipy Přemýšlíte o podzemní nádrži na dešťovou vodu? Jaké jsou možnosti?

Přemýšlíte o podzemní nádrži na dešťovou vodu? Jaké jsou možnosti?

nádrže na dešťovou vodu

Máte rodinný dům s velkou zahradou, kterou je zapotřebí pravidelně zalévat? Chcete pro zalévání plýtvat vodou z vodovodního řádu, kterou nejenže musíte platit, ale chlor a celkově obsah látek zahradním rostlinám, travám, bylinkám ani dřevinám nevyhovuje? Ideální vodou pro zalévání je z vlastní studny, vrtu nebo dešťová. Bohužel ne všude se dá realizovat vlastní vrt nebo studna, ale hospodařit s dešťovou vodou se dá u každého rodinného domu. Ideální variantou jsou podzemní nádrže na dešťovou vodu.

Beton, plech nebo plast

Existují 3 základní druhy materiálů, ze kterých se dají vytvořit podzemní nádrže pro zadržování dešťové vody. Prvním materiálem je beton. Nádrže mají betonové dno a stěny nejčastěji z tvárnic na ztracené bednění. Nevýhodou betonu je složitá realizace a fakt, že se jedná o porézní a savý materiál. Aby nenasakoval vodu, musí být impregnován, ale i impregnace je třeba obnovovat, což znamená pravidelné výdaje. Další možností jsou plechové nebo ocelové nádrže. Plech je neporézní a nenasákavý materiál, takže není třeba speciálně upravovat. Neustálé vystavování vlhkosti a mokru ale způsobuje korozi materiálu. Voda se díky uvolněné korozi může rychleji kazit. Nejvhodnější volbou je v současnosti nádrž z tvrzeného plastu.

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]

Libovolné tvary a velikosti

Plastové podzemní nádrže z tvrzeného plastu jsou v současnosti nejvhodnější volbou na zadržování dešťové vody. Předností plastu je mnoho. Jedná se o voděodolný materiál, který vlivem vody ani v zemi nijak nechátrá. Náklady na pořízení jsou srovnatelné s plechovými nádržemi, ale plast je mnohem variabilnější materiál. Dají se z něj vyrobit nádrže všech tvarů, velikostí a typů, přesně podle vašich požadavků. Specializované firmy na plastové nádrže jsou schopné vyrobit každý druh na zakázku přesně podle přání klienta.

Nejen na zalévání květin

Dešťová voda v nádržích se nejčastěji využívá na zalévání zahrad, ale její využití může být i jiné. Usazením kvalitního čerpadla a napojením k WC může být využita i v domácnosti, třeba pro splachování toalety.

Navíc díky převládajícím suchům Ministerstvo životního prostředí nabádá majitele rodinných domů, aby začali s dešťovou vodou lépe hospodařit. V novém programu Modrá úsporám bude finančně odměňovat všechny domácnosti, které budou efektivně skladovat a využívat dešťovou vodu. Program by se měl rozjet již příští rok.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekJakou barvou vymalovat kuchyň anebo dětský pokoj?
Další článekJak na dokonalý odpočinek na zahradě?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..