Domů Realitní rádce Vlastníci bytů se bojí: Trvalý pobyt přivádí exekutory

Vlastníci bytů se bojí: Trvalý pobyt přivádí exekutory

nový OZ

Změna pravidel o hlášení trvalého pobytu nevyřeší konflikty s exekutory, kteří zabavují majetek cizím lidem.

Podle připravovaného zákona o evidenci obyvatel bude mít každý povinnost ohlásit úřadům místo, kde skutečně přespává, své skutečné bydliště. A jeho změnu musí – pod pokutou 15.000 Kč – ohlásit pokaždé, když se přestěhuje jinam.

Lidé, kteří bydlí v pronajatých bytech, ale narazí na pronajímatele, kteří se budou zápisu jejich trvalého pobytu v pronajatém bytě obávat.

Důvody vysvětluje Pavel Řehulka z poradny JakPronajimatByty.cz: „Hlavním důvodem, proč pronajímatelé nechtějí potvrdit nájemcům trvalý pobyt v pronajatém bytě, je strach z exekuce.“

Pronajímatelé přitom nechtějí skrývat dlužníky. Odmítnutím trvalého pobytu ale chtějí chránit další nájemce, kteří se do bytu nastěhují po odchodu toho původního. Pokud se totiž původní nájemce z bytu na úřadech neodhlásí, exekutoři jej budou hledat a zabavovat majetek právě tam. A nový nájemce, který nemá s dluhy toho předchozího nic společného, se bude muset soudit, aby dostal zabavené věci zpět.

[irp]

Tento problém přiznává v návrhu zákona i samotné ministerstvo vnitra, které jako problém uvádí „činnost exekutorů, při které následky exekuce dopadnou na osobu jinou než na skutečného dlužníka. Byly zaznamenány případy, kdy se dlužník nezdržuje v místě svého trvalého pobytu, ale exekutor toto místo přesto navštíví a zabaví věci patřící dalším osobám“.

Aby se pronajímatelé nestali rukojmím bývalých nájemců, zákon by měl umožnit vlastníkům nemovitosti, aby sami dosáhnuli výmazu trvalého pobytu lidí, kteří v bytě už nebydlí.

„Dnes je to v praxi téměř nemožné,“ odhaluje zkušenosti pronajímatelů Pavel Řehulka. „Podle zákona totiž musí vlastník nemovitosti prokázat, že dotyčný už byt neužívá. Každý evidenční úřad ale vyžaduje jiné důkazy a mnohdy trvají na písemném potvrzení samotného – nyní nedohledatelného – nájemce, že v bytě už skutečně nebydlí.“

Zjednodušení pravidel pro výmaz trvalého pobytu těch, kteří v bytě už nebydlí, by vše vyřešilo.

„Pokud by pronajímatelé bytů věděli, že mohou sami jednoduše zařídit výmaz trvalého pobytu nájemci, který se odstěhoval, ale občanský průkaz si nevyměnil, přestali by se trvalému pobytu tak bránit. Pokud budou exekutoři ale prohledávat na prvním místě byty, které mají dlužníci zapsané v občanském průkazu, budou se obávat i nadále,“ uzavírá Řehulka.

KONTAKT:

poradna@jakpronajimatbyty.cz

www.JakPronajimatByty.cz

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekVentilátor versus klimatizace
Další článekZ pronájmu do vlastního bydlení

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..