Domů Bydlení Vybíráme novou postel! Na co se zaměřit?

Vybíráme novou postel! Na co se zaměřit?

postel z masivu

Postel je jedním z nejdůležitějších druhů vybavení každé domácnosti. Spaním trávíme podstatnou část dne. Při spánku nabíráme novou energii do dalšího dne a tělo regeneruje. Aby byla regenerace dostatečná, musí být dostatečně kvalitní také samotný spánek. Proto by se výběru postelí měla věnovat velká pozornost. Na co se zaměřit?

3 hlavní součásti

Každá postel má 3 hlavní součásti – konstrukci, rošt a matraci. Všechny 3 součásti je důležité vybírat pečlivě. Všechny mají na kvalitu spánku podstatný vliv. Pokud vyberete kvalitní konstrukci i matraci, ale rošt podceníte, nebude spánek tak komfortní, jak byste potřebovali. Nezapomínejte na žádnou součást. Jaké parametry je důležité u jednotlivých částí postele sledovat?

Konstrukce – kvalita materiálů a provedení

U konstrukce postele je velmi důležité, aby byla vyrobena z odolných a bezpečných materiálů, tedy nejlépe z tvrdého masivu. Jinak se může stát, že se postel už po pár týdnech začne kývat, vrzat a praskat, což není dobře. Nejvyhledávanějším druhem jsou stále postele z masivu. Je důležité, aby byly dřeviny pro výrobu konstrukce kvalitní a řádně vysušené. Velmi důležité je i kvalitní opracování dřevin a impregnace.

Kvalitní postele jsou vyrobené minimálně ze 4 cm masivu. Někteří výrobci jsou schopni vyrábět i postele z masivu 8cm. Spojení postelí je ideální tříbodovým kotvením s doživotní zárukou na spoj. Povrchová úprava by měla být 100% přírodní. Ideální je například olejo-vosk s pryskyřicí od německého výrobce BIOFA, který je certifikovaný nejvyšším stupněm nezávadnosti, vhodný i pro dětské dřevěné hračky. Takové postele lze na českém trhu najít na Spíme.cz.

Rošty – materiál a počet lamel

Také pro lamelové rošty je velmi důležitý využitý materiál-. Ten musí být dostatečně odolný, ale zároveň pružný. Důležitý je počet lamel v roštu. Minimální množství pro správné rozložení váhy je alespoň 28 lamel. Pokud například manželské postele budete chtít komfortnější, můžete vybírat i rošty s počtem lamel 42. Dalším důležitým parametrem je také druh použité patky. Ta může být pasivní (výkyvná do stran) nebo aktivní (výkyvná v celé šíři). Je jen na vás, zda zvolíte rošty pevné nebo polohovací, s manuálním nebo motorovým ovládáním.

Matrace – ideálně ze studené pěny

V současné době je na tru možné najít a vybírat z různých druhů a materiálů matrací. Jedná se o matrace molitanové, pružinové, latexové, gelové, ale nejvyhledávanějším druhem jsou zdravotní matrace z líné pěny. Jejich přednosti jsou delší životnost, lepší prodyšnost, tvárnost a komfort. Matrace ze studené pěny by neměly být lepené. Lepidlo ucpává póry a snižuje jejich prodyšnost. Jednotlivé vrstvy matrace by do sebe měly zapadat díky profilaci.

Aby matrace z pěny byla kvalitní, je důležité, aby pěna byla vysoko-objemová. Má delší životnost a vysokou nosnost. Vždy vybírejte jen značky, které budou udávat objemovou hmotnost pěny. Čím je tato hodnota nižší, tím méně kvalitní pěna je. V tomto údaji jsou na trhu s matracemi největší rozdíly, přitom je pro správný výběr zásadní. Mezi přední evropské výrobce kvalitních pěn do matrací patří němečtí výrobci EuroFoam a Carpenter. Českým výrobcem matrací z těchto pěn je společnost Spíme.cz.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekCeny vířivek, jak nenaletět
Další článekVytvořte si ze svého domova oázu stínu a tepla

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..