Domů Bydlení S tou koučkou NE!

S tou koučkou NE!

kočka v domácnosti

„Majitel si nepřeje domácí mazlíčky.“ „Majitel bytu preferuje zájemce bez domácích mazlíčků.“ V současné době je docela běžné, že v nabídce realitních agentur naleznete tuto poznámku. Majitelé bytů zakazují nájemníkům vzít si s sebou do nového útočiště svého domácího mazlíčka. Naštěstí občanský zákoník tento „nešvar“ zakazuje.

Můj byt, moje pravidla

Pokud však váš bytný trvá na tom, že čtyřnohý člen rodiny do podnájmu nesmí, nedejte se. Zkuste mu vysvětlit, že občanský zákoník hovoří jinak. Pokud nedochází k narušování občanského soužití, což znamená neustálé rušení nočního klidu nebo opakované přímé ohrožení sousedů, můžete pelíšek svého miláčka sbalit i bez dovolení pronajímatele. Ten by však o vašem kroku měl vědět, proto ho informujte alespoň telefonicky. Je důležité, aby mezi vámi byla důvěra.

Ve smlouvě to máte napsané.

Pokud si do svého nového podnájmu chcete pořídit domácího mazlíčka, dejte pozor! Zkontrolujte si znění vaší nájemní smlouvy samozřejmě ještě před tím, než ji podepíšete. I zde však můžete na majitele vyzrát v případě, že s vaším domácím mazlíčkem prostě nechce souhlasit. Pokud je totiž smlouva v rozporu s občanským zákoníkem, lze ji jednoduše prohlásit za chybnou a nechat ji opravit tak, aby klauzuli o vašem čtyřnohém miláčkovi prostě neobsahovala.

Jak s ním můžete žít?

V případě zájmu majitele bytu, a hlavně pro uchování dobrých vzájemných vztahů mu můžete nabídnout návštěvu, aby viděl, jak takové soužití s milovaným mazlíčkem vypadá. Bude ale určitě zapotřebí zapojit diplomatické schopnosti, aby se diskuze nezvrhla v hádku, kde má každý svou pravdu. 

Vždyť bude smrdět

Můžeme poděkovat, že žijeme v moderním 21. století, které nám přináší spoustu výhod. Moderní toaleta pro kočky eliminuje pach a díky široké nabídce skvěle zapadne do každého interiéru. Pokud upřednostníte krytou toaletu, objeví se vám možnost využití uhlíkového filtru, který prostě nedovolí zápachu utéct ven. Navíc zabrání nepořádku v okamžiku, kdy kočka zahrabává podestýlku. Nicméně dost vysoká nekrytá toaleta tento kočičí úklid také zmírní.

Já se o ni starám

Každý domácí mazlíček potřebuje důkladnou péči. Kočičí toaletu je potřeba pravidelně a důkladně čistit a měnit podestýlku vhodnou pro kočky. U vaničkové toalety je potřeba úklid praktikovat častěji. Pokud vlastníte krytý záchodek s filtrem musíte jej dle doporučení výrobce měnit. Takže pokud váš bytný argumentuje možným zápachem, uklidněte ho. Díky pravidelné péči se ho bát nemusí.

Nebude mi ničit vybavení?

I v tomto případě můžeme pronajímateli dopřát klidné sny. Kočka, o kterou je správně postaráno nemá potřebu nic ničit. Musíte jí ale dopřát místo, kde si bude moct obrušovat drápky, šplhat a hrát si. Nepostradatelné tak bude kočičí škrabadlo, navíc kočku zabaví v době vaší nepřítomnosti a dopřeje jí útočiště.

Už je na vás, jaký typ zvolíte. U velkého škrabadla získáte zajímavý designový prvek, který ozvláštní vaši domácnost. Musíte ale počítat s vyšší investicí. Pokud vám to finanční možnosti nebo nedostatek místa nedovolují, můžete koupit škrabací prkna, na které svou kočku naučíte.  Kočičí pozornost ke škrabadlu přitáhnete tak, že škrabadlo promasírujete sušenou šantou kočičí.

Spánek nadevše

Jelikož kočky většinu dne prospí, je důležité se jim v době bdělosti dostatečně věnovat. Skvělým pomocníkem jsou nejrůznější hračky a hlavolamy na bázi pamlsků, které vaši kočku zaměstnají a pomůžou ji vyčerpat. Předejdete tak nechtěnému kočičímu řádění, jimž si bude vynucovat pozornost.

Máte-li v plánu pořídit si domácího mazlíčka, směle do toho! Pokud budete mít dostatek času na péči o něj a dáte mu milující náruč, pronajímatel nebude tím, kdo vám váš sen o čtyřnohém kamarádovi překazí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekMilujete barvy? Máme pro vás 7 kroků, kterými dosáhnete stylu boho chic
Další článekVyužijte potenciál svého pozemku

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..