Domů Reality Jak vybrat vhodného developera nemovitosti?

Jak vybrat vhodného developera nemovitosti?

Kaskády Barrandov

Hodláte si splnit váš životní sen? Rozhodli jste si opatřit bydlení v osobním vlastnictví? Budete kupovat byt nebo dokonce rodinný dům? Gratulujeme vám, to je skvělé rozhodnutí. Ale již v tento okamžik, vám na mysli vytane řada otázek. Jedna z nich je, jak vlastně vybrat seriózního, kvalitního a spolehlivého developera? Ano, na koupi nemovitosti musíte být řádně připraveni, protože budete dělat řadu důležitých rozhodnutí. Vždyť váš nový domov existuje často jen na papíře. To ale nevadí. Když si vyberete developera správně, vše dopadne k vaší naprosté spokojenosti, a to jak po stránce technické, tak i právní. Ale vždy buďte obezřetní. Vaše investice musí být za všech okolností bezpečná.

V jaké fázi si můžete koupit dům či byt?

Váš nový dům si můžete od developera koupit ještě před kopnutím do země, v průběhu výstavby nebo také jako hotovou stavbu, připravenou ihned k nastěhování. Vše má ale své výhody a nevýhody. Čím dříve učiníte své rozhodnutí, tím víc můžete ovlivnit dispozice vnitřního uspořádání domu, výběr obkladů, podlah, koupelnové sanity apod. Na možnosti, které se vám nabízí, se podívejte třeba na developerské projekty Praha. Naopak nevýhodou může být nejistý termín dokončení stavby. Je to nepříjemné, ale je to tak.

Vždy si developera důkladně prověřte

Koupi nového rodinného domu či bytu neděláte každý den. Tak, než podepíšete jakoukoliv smlouvu, důkladně si proklepněte developera, jež váš vysněný projekt bude realizovat. Rizika minimalizujete u velkých projektů stabilních developerů, kteří nabízejí třeba prodej bytů v Praze, jejichž stavba byla již zahájena nebo nejlépe již dokončena. Prověření udělejte nejlépe ještě před osobní schůzkou nebo prohlídkou. Informace snadno naleznete ve veřejných rejstřících a také na internetu.

 

Stabilní a solidní developer by měl mít dlouholetou transparentní historii a příslušné portfolio realizovaných projektů. Také by neměl mít souvislost s „mediálními kauzami“, které řešily krachy či tunelování projektů. Ověřte si také, jak developer řeší případné reklamace. Z vlastní zkušenosti víme, že je nejlépe vsadit na některého developera ze silné trojky, která vévodí českému realitnímu trhu, v našem případě to byl Finep. Rozhodli jsme se pro Finep také proto, že se jedná o ryze českou firmu a má „živé“ projekty.

Kaskády Barrandov
Kaskády Barrandov patří k významným pražským projektům společnosti Finep.

Zkontrolujte si také samotnou nemovitost

Ano, i zde mohou nastat problémy. Je důležité zjistit, jestli na nemovitosti, kterou kupujete, neváznou nějaká věcná břemena, zástavní a jiná práva, která by mohla komplikovat budoucí projekt. Ověřte si vlastníka nemovitosti a další informace, jež jsou dostupné z katastru nemovitostí. Také si vyžádejte nahlédnutí do stavebního povolení či územního rozhodnutí. Pamatujte, že máte právo nesouhlasit s některými body smlouvy a žádat doplnění či úpravu ještě před závazným podpisem. Zkontrolujte, zda je ve smlouvě uvedeno konkrétní datum dokončení stavby. Je záhodno si také ověřit, jak je projekt financován, zda má developer úvěr u některé banky a jak je zajištěn. Je třeba zvážit, zda podstoupit riziko projektů hrazených tzv. z vlastních zdrojů. Jde o případy, kdy developer realizuje větší množství projektů, ze kterých získává prostředky na stavbu dalších. V případě, že se zastaví stavba jednoho, zpravidla se zastaví i stavba ostatních.

 

Co říci na závěr? Hlavně mějte při rozhodování klidnou hlavu a nic neuspěchejte. Mějte na zřeteli, že kvalita služeb a bezpečnost investice, je vždy na prvním místě. A když si vyberete dobrého developera, pomůže vám i s financováním novostavby, stejně jako tehdy nám Finep.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekPotřebuje vaše bydlení nový facelift? Nebojte se rekonstrukce
Další článekKomplexní služby pro SVJ v Praze a okolí

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..