Domů Rady a tipy Průvodce výběrem domácí klimatizace

Průvodce výběrem domácí klimatizace

klimatizace

Plánujete pořídit klimatizaci, ale nevíte, kterou zvolit? Přečtěte si, jaký typ jednotky se hodí do rodinného domu a který do bytu, třeba v paneláku.

3 důvody, proč si pořídit klimatizaci

1.   Příjemná teplota po celý rok

Klimatizační jednotka vám ohlídá zvolenou teplotu vzduchu. Odměnou vám bude pohodlí, lepší spánek i zvýšená fyzická výkonnost. Snadněji zvládnete letní vedra, která mají na lidské tělo negativní vliv. Během prvních chladných dnů si můžete klimatizací i přitopit a ušetřit peníze za klasické vytápění.

2.   Čistý vzduch

Výkonné filtry zvládnou vyčistit vzduch od nečistot a nebezpečných alergenů, jako je prach a pyl. Klimatizace Samsung s funkcí Virus Doctor chrání i před viry a bakteriemi.

3.   Ideální vlhkost

Všichni, kteří doma bojují s vysokou vlhkostí, si jednotky pochvalují. Upravují totiž vzdušnou vlhkost a působí tak jako skvělá prevence vzniku plísní a dalších choroboplodných zárodků.

Druhy klimatizací

Mobilní

Přenosná klimatizace nevyžaduje vrtání do stěn ani složitou instalaci. Stačí ji zapojit do zásuvky a odvodní hadici vyvést ven oknem nebo dveřmi. Díky mobilitě ji můžete podle potřeby posouvat z místnosti do místnosti. Oceníte ji v pronajatém bytě, dočasném ubytování, chatě, paneláku, domě i v kanceláři.

Co umí mobilní klimatizace?

  • ochlazení místnosti
  • ventilaci zabudovaným větrákem
  • odvlhčení vzduchu
  • některé typy fungují i jako přímotop

Rady pro výběr mobilní klimatizace

  1. Prvním parametrem by měla být velikost místnosti, kam chcete jednotku umístit.
  2. Myslete také na hlučnost – a to obzvlášť tehdy, pokud ji chcete používat v obýváku, ložnici nebo dětském pokojíčku. Ideální hlučnost se pohybuje kolem 50dB a méně.
  3. Pozorní buďte i k dalším funkcím. Některé mobilní klimatizace zvládnou topit, disponují časovačem nebo mají dálkové ovládání s mobilní aplikací.

Nástěnná klimatizace

Ideální pro vychlazení bytů, domů, kanceláří i větších prostorů. Díky dobré ceně, poměrně jednoduché instalaci i údržbě patří mezi nejoblíbenější druhy. Bohatý výběr typů umožňuje najít ideální jednotku pro každý interiér. Dostanete také dálkové ovládání pro pohodlnou regulaci teploty.

Co umí nástěnné klimatizace?

  • chlazení vzduchu
  • topení
  • odvlhčení
  • vyčištění vzduchu od alergenů, virů a bakterií
  • nízká hlučnost

Typy nástěnných klimatizací

Splitové jednotky

Nástěnná klimatizace s jednou venkovní a jednou vnitřní jednotkou nejlépe poslouží pro chlazení jedné místnosti. Obě jednotky jsou vzájemně propojené potrubím. Vnější jednotka patří na venkovní zeď, balkon nebo na střechu podle dispozice dané místnosti. Vnitřní část instalujte do místnosti, kde chcete regulovat teplotu – například nad okno, nebo dveře.

Multisplitové jednotky

Chcete ochlazovat více místností najednou? Pak oceníte multisplitové jednotky s více vnitřními jednotkami. K jedné venkovní jednotce připojíte až 5 vnitřních jednotek. Jejich instalace potřebuje jen minimum prostoru. Jsou flexibilní, účinné a spolehlivé. Nejčastěji se využívají v rodinných domech a větších bytech.

Rady pro výběr nástěnné klimatizace

  1. Sledujte hlavně výkon. Závisí na velikosti místnosti. Pokoj veliký 70 m3 bez problémů zvládne jednotka s výkonem chlazení 2,5kW.
  2. Dále hlídejte spotřebu energie a náklady na provoz. Obecné – avšak ne zcela 100% –   pravidlo zní, že čím levnější jednotka, tím roste spotřeba energie. Vybírejte proto spotřebiče spadající do energetické třídy A++ a vyšší.
  3. Toužíte i po dalších funkcích? Moderní jednotky mají časovač, tichý chod pro lepší spánek, schopnost intenzivního chlazení, nastavitelné lamely, funkci vysoušení i další zajímavé vychytávky.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru a celoroční pohodu doma i v kanceláři.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekZnačkové vodovodní baterie jako designový skvost
Další článekCo je to hybridní fotovoltaická elektrárna a jak funguje?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..